Jonas nu är jag riktigt besviken!

Det är torsdag morgon. Fyra dagar sedan dödsmisshandeln av Stefan nere i Helsingborg. Tre dagar sedan AIK mötte Göteborg hemma på Nationalarenan och aldrig har supportersverige blivit så attackerade som nu. Jag tänker att debatten kommer att nyanseras när den första paniken lagt sig men möts av ett konstant flöde av fördomar och hat.  Skribenter och kändisar som aldrig brytt sig om att diskutera fotbollen ser tillfället att få extra medial sändningstid. Som typ du Jonas Gardell gör här.   Jag blir verkligen besviken på dig Jonas.

Du med dina fina ord och din kunskap i skrivandetsoch dramaturgins mäktiga konst. Du om någon borde kunna sätta dig in i nyanserna. Se helheten. Men, du Jonas har (uppenbarligen ) inte heller besökt nämnda match men ”vet” att En brinnande bengalisk eld och rester av andra föll över skräckslagna familjer.” Du ”vet” det eftersom någon tidning så olyckligt skanderade att så var fallet. Det är intressant Jonas särskilt som jag själv, då jag jobbar med en ungdomsturnering just nu, spenderat två halvdagar på kansliet och vår säkerhetschef sa att ingen av bengalerna brann men också bekräftar att de sopades ned på publiken. UTBRÄNDA.

En av mina närmsta vänner satt faktiskt också på familjeläktaren med sin son och dennes kompis. Vet du Jonas, ingen av dem märkte att bengaler kastades ned. Visst det är illa att man kastar saker Jonas, men inte lika illa och inte en lika stor lögn som den hetsjakt och de lögner som du och resterande mediadrev just nu bedriver.

Vidare skriver Du Jonas Men sanningen är ju att det alltid händer. Det händer alltid något”

Nej Jonas det händer faktiskt inte alltid något. Vems sanning sitter du på Jonas? Den mediala ”sanningen” där fragmentariska händelser blir ”alltid”. Och du Jonas, som normalt sett har så många fina sanningar att komma med. Hur ska vi kunna lita på dina ord i fortsättningen. När du också sprider medial dynga?

Du Jonas, jag ska dra en parallell som du kanske kan ta in? För några år sedan  skulle jag åka till Jerusalem och in i Palestina, som ensam kvinna. Det var tydligen omöjligt. Från otalet människor fick jag höra. -Maddie, du kommer att dö/sprängas/våldtas/rånas/stenas/. Av någon anledning var flera även övertygade om att min dator skulle skjutas i bitar också. Det hade nämligen stått i tidningen att det var ganska vanligt. Jag åkte ändå, jag tänkte att rent logiskt har en majoritet av Jerusalems invånare faktiskt inte sett ett våldsdåd, och att mina kompisar och kollegor nog läser för mycket  tidningar.

Och vet du vad Jonas. Aldrig har jag känt mig så välkommen och omhändertagen och orädd som där. Jag blev inte ens rånad trots att jag oftast befann mig i områden där utsatta människor lever. Och du vet ju hur det är Jonas, i desperation kan människor ta till konstiga saker. Men jag kom hem hel och oskadd, och till och med min dator fick jag med mig även om personalen på flygplatsen hävdade att den behövde flyga i säker kartong i ett annat plan men att jag fick ta med mig vinflaskor om jag ville.

Du Jonas, med det sagt vill jag också påpeka att den bild som du får av fotbollen Jonas är centrerad kring det FÅTALET gånger som något dåligt händer. För det är bara de få tillfällena som media tar upp. Jag förringar inte att det finns idioter som killen som dödade Stefan i söndags, eller den som i fyllan fick den korkade iden att springa ut på plan eller den som sopade ned utbrända bengaler. Men det är, som sagt, ett fåtal. Men rimligen borde den uppslutning och samarbete som skett över klubbgränser efter dödsfallet uppmärksammas. Vi må vara antagonister under matcherna men vår rivalitet består ju i klubbfärgerna inte mot personerna.

Partiprogrammet igår-en fotbollsfamilj enas

Partiprogrammet igår-en fotbollsfamilj enas

Här är förresten Björn, Gustav och Hamid. De tillhör olika lag, AIK, Djurgården och Hammarby i Stockholm. Igår deltog de tillsammans i Partiprogrammet för att tala om supporterlivet och de goda krafterna, majoriteten alltså. Jag antar att du inte såg programmet Jonas?

En fråga som dyker upp är om vi, som vi beviserligen gör, jobbar starkt för en verksamhet där människor får ett sammanhang ett yrke och en självkänsla varför hjälper inte yttervärlden oss med det. Sådana som du alltså Jonas, som har genomslagskraft i media.

Faktum är att vi, i våra led, fostrar framtida ledare, reklamare, styrelseledamöter, projektledare. Ett lysande exempel är David som arbetade med AIK i webradion för tiotal år sedan och som nu åker land och rike runt och följer och kommenterar internationell fotboll. Det finns många exempel på hur vi lyckas. Ett annat exempel är Simon, killen som gick ur gymnasiet med ofullständiga betyg men idag har en lysande PR-makar karriär.

Men visst, jag håller med, våldet generellt  i samhället är ett problem och eftersom fotbollen är ett mikrokosmos som speglar världen vi lever i så kommer vi även att se våldsamheter ibland i våra led. Och du jag håller också  med om, i alla gruppers sammanhang skapas och vidmakthålls normer utifrån gruppens villkor, det är sant. I alla grupperingar finns det, och kommer alltid att finnas, folk som kommer att försöka bryta mot gruppens normer, på gott och ibland på ont. Världen förändras utifrån de normerna så även i ett mikrokosmos.På 90-talet var läktarna fullbelamrade med nazister idag får du dig en avhyvling om du skriker jude eller neger. Förändringar tar tid Jonas och det borde du om någon vara medveten om som gått igenom tider av fördomar mot icke heterosexuella, och HIV-sjuka.

Jonas jag vågar hävda att INGENSTANS i Sverige är det så integrerat som på norra ståplats. Här finns ”Grevar mitt bland sjåare,här blandas lyx med lump!” som texten i vår låt AIK-valsen så väl beskriver det.   Här får alla en plats, alla en mening. Även de vilsnaste själar ett värde. Det finns också regler bryter du mot dem åker du ut. På norra stå kastas inte saker. Om du förstör för klubben åker du ut.   Min önskan just nu, eftersom fotbollen är en del av vår kontextuella verklighet är att du Jonas och dina upprörda vänner som tar plats i media. Istället för att skrika ut ert agg mot oss faktiskt tar del i det positiva arbetet som görs.  Du härmed bjuder jag också in dig att ställa dig med mig på norra en match, eller varför inte åka med på bortaresa i helgen till Gävle med mig och mina vänner? Jag bjuder!

Pride AIK 2013

AIK deltar I pride 2013

Du Jonas! Vad sägs om att du kollar upp vårat arbete med värderingar och normer? Hur hårt vi arbetar för att med dialog få folk att förstå?  Jag är förresten med i den grupp som arbetar för att AIK ska gå i Pride. Ja vi går i Pride sen flera år tillbaka för att visa att A i vårt namn står för allmänna. Alla får komma med. Vi är faktiskt väldigt stolta över det, och både fotbollsektionen, hockeyn, innebandyn ja de flesta sektionerna går med, och vet du vad Jonas. Det gjorde även supporterklubbarna och Black Armys ordförande.

En bra regel Jonas när man ska skriva en journalistisk text är att ”kolla källan”, det är nog dags för dig att gå hem och göra din läxa igen.

Maddie

Supporter, AIK:are, mamma, sociolog

Advertisements

4 Comments

Filed under AIK, AIKfotboll, gnaget, Supporter

4 responses to “Jonas nu är jag riktigt besviken!

 1. Tobias Runbom

  Likt förbannat ska ni slåss hela tiden, sluta slåss annars stäng ner ligan så ingen mer dör… Lär hända inom kort igen tyvärr.

 2. Hockey Sport

  “The man who reads nothing at all is better educated than the man who reads nothing but newspapers.” — Thomas Jefferson

 3. Fotboll är kul

  Oaktat Jonas G.s insikter i supporterkulturer och fotboll i allmänhet tycker jag nog att bengaler är ett otyg som inte skall få höra hemma på arenor överhuvudtaget. Hur i h—e ett gäng göteborgare kan få ta med sin ett “billass” bengaler in på Friends är en gåta. En gåta är också vad bengaler kan tillföra fotbollen överhuvudtaget.?

  Många av oss som går på fotboll gör det för att se på just fotboll, inte bländas av bengaler eller andas in dess rök. Alla små pyromaner borde leka på annan plats, utomhus, långt från civilisationen. Låt fotbollsälskarna få njuta av fotboöörm istället.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s