Till er som tycker att jag ska stoppas för att jag driver AIK:s deltagande i PRIDE-tåget!

 

Ja i er artikel ( den gula markeringen på bilden) benämns jag under epitetet ” en av de enskilda individer” som ”Försöker klistra på AIK som förening politiska samhällsfrågor genom deltagande i PRIDE och fotbollsupportrar mot homofobi”. Jag är faktiskt jävligt stolt över det. Jag är också jävligt stolt över det arbete som görs med fotboll för alla och AIK-stilen och dialogförandet i AIK.

Innan jag fortsätter att diskutera detta påhopp/hot? Vill jag bara klargöra några saker.

Ett: Vi känner varandra. Ibland kramar ni om mig på matcherna ibland fräser ni åt mitt engagemang. Oftast är vi jävligt olika. Ni gillar att lösa saker med våld. Jag förespråkar en öppen och välkomnande attityd.

Två: Att stå upp för människors rättigheter är en del av min inneboende drivkraft och fostran.

Tre: Jag kommer att gå i PRIDE med AIK. För att det är vad jag anser vara AIK:s bästa.

Fyra: Vi håller faktiskt med varandra om att politik inte hör hemma på norra stå (som jag snart ska diskutera mera) och att vi gemensamt vill AIK:s bästa. Problemet är väl att  vi oftast ser ”AIK:s bästa” på olika sätt.

Alltså …

Att politik inte hör hemma på ståplats betyder (för mig) att vi inte sätter upp politiska partiers flaggor eller bär deras symboler. Att vi inte dömer någon vare sig hen är moderat, F! eller SD. Att vi välkomnar alla oavsett läggning, etnicitet eller yrke. Norra ståplats är och ska vara en svart massa av sjungande AIK:are. En enhet under de två timmar en match varar.

Där är jag helt ense med er. Men, det är liksom där vår enighet slutar.

Nu är ni nämligen inne på en helt annan arena.

Nämligen A i MITT AIK, Det A som står för det allmänna. Med andra ord allas rätt att vara på läktaren. Allas rätt att spela fotboll. Allas rätt att älska vem de vill – UTAN ATT DÖMAS FÖR DET!

Ni kallar det politik- JAG kallar det mänskliga rättigheter!

Men, för sakens skull, om man skulle, som ni gör, kalla det politik så är det oerhört dumt att säga att politik inte har med fotboll att göra. Det är nämligen både att glömma sin historia och att underskatta både fotboll och politik som fenomen.

Jag ska inte ge er någon ingående historielektion men helt ärligt: Under alla de diktatorer som funnits i Europa mellan 30-talet till 1950-talet, har sambandet mellan fotboll och politik varit väl synlig. Faktum är att i diktatoregimer försöker ju diktatorn kontrollera alla aspekter av livet-från ekonomin, till underhållning, till … jo, det var just det …idrotten.

Därmed har sport, framför allt fotboll, använts för att visa upp den “framgång” regimen haft för övriga Europa. Mussolini och Hitler var till exempel väldigt snabba på att visa upp sina idrotts-lag. Stalin, å andra sidan, ville vara säker på att hans lag var framgångsrikt, innan de fick visa upp sig internationellt.

GRABBAR FACE IT:

Fotboll och politik är obarmhärtigt förenat med varandra i ett evighetslångt giftermål.

Men det är faktiskt inte världspolitik som är frågan exakt just nu. Just här och just nu handlar frågorna om något så mycket viktigare. Något både ni och jag tycker är viktigt! Allas rätt att vara en del av den svarta massan, Det allmänna i Allmänna Idrottsklubben AIK:s tre bokstäver.

Tidigare har jag hört argument som: ”Jamen det finns väl ingen förening som är mot homosexuella? Vi har ju inskrivet i vår handlingsplan att …. ”osv.osv…

Men om man låter dessa frågor vara en papperstiger glömmer man en viktig sak  …

Skillnaden mellan ”att inte vara emot” och ”ta ställning för” är ganska stor, milsvidd faktiskt. Och som föregångare, och de främsta i fotbollsverige måste vi gå i bräschen för det här arbetet. Det vet ni om ni tänker efter.

Deltagandet i PRIDE handlar alltså, till exempel, om att vi vill visa att vi arbetar med (men är långt ifrån perfekta på) frågor om allas rätt att vara den de är i AIK. Frågor som att en spelare i AIK, ska kunna vara trygg med att älska vem hen vill utan att någon höjer på ögonbrynen. Att XX tio år ska kunna ta sina två pappor till matchen utan att det ska bli frågor .

Det är faktiskt en stor skillnad på att visa upp en partisymbol eller sträcka ut armarna och säga ”Hej du är välkommen hos oss oavsett vem du är!”

Bara så ni vet!
Jag är stolt och glad över att ni uppmärksammat det positiva arbetet i AIK och att jag därmed räknas till en av de ”enskilda individer” som driver AIK:s deltagande i PRIDE.  Jag är stolt och glad över att det finns ett så viktigt arbete som fotboll för ALLA i mitt AIK.

För när ni hänger ut mig och påstår att jag ska stoppas från ert AIK, så glömmer ni en jävligt viktig sak.

DET ÄR MITT AIK OCKSÅ!

från Firmans sida

Advertisements

14 Comments

Filed under AIK, AIK-familj, AIKfotboll, AIKhockey, Allsvenskan, gnaget, Hockeyallsvenskan, InteAIK, Kvalserie, Media, mediadrev, Norra, Råsunda, SHL, Socialt ansvar, Supporter, ViärINTEni

14 responses to “Till er som tycker att jag ska stoppas för att jag driver AIK:s deltagande i PRIDE-tåget!

 1. Björn

  Håller fullständigt med,bra skrivet!

 2. Larry

  AIK är ingen klubb för äckliga bögar och ska således ej heller vara representerat i bögtåget. Punkt. Har du problem med det råder jag och många grabbar med mig dig att byta klubb till dif, där bögar är mer accepterade.

 3. JävlaBelgare

  Lugna dig nu Larry. A i AIK står trots allt för Allmänna, vilket innebär att klubben är till för alla. Att vi sen inte ska ha politik på läktaren är en annan sak.
  Men alla är lika välkomna i klubben oavsett om de gillar kuk i röven eller inte.

  • Född till Gnagare

   I vårt AIK är alla välkomna! Att delta i pride visar att vi verkligen står för detta! Punkt.

 4. En sak jag tycker är riktigt fin med läktarvärlden är att där är alla välkomna. Där står förståndshandikappade och nördar, trasiga och udda karaktärer, kalenderbitare och slagskämpar, snedseglare och glassare, nyliberaler och (r)-are (just den sistnämnda kombinationen utgjorde jag ena hälften av i många år på Norra stå). Vi står där år ut och år in, i med- och motgång, försvinner och kommer tillbaka. Det finns många jag inte ens vet vad de heter efter 15 år på läktaren. Jag bryr mig inte så mycket. Än mindre bryr jag mig om vilken sexuell läggning folk som går på matcherna har, eller religion, hobby eller brottsregister för den delen.
  Men just sexuell läggning hos dina läktarkamrater verkar viktigt för dig Larry. Varför då? Vilka är det mer som inte passar in i den breda, brokiga svarta massan på Norra? Skulle det inte bli jävligt tunt och tråkigt om någon började gallra? Och vad är fel i budskapet att alla som vill stödja AIK ska känna sig välkomna?

 5. Margit

  Det är mitt AIK också, och både bögar och flator och bisexuella hör hemma på Norra Stå. För vi är AIK och vi är långt mycket mer än arga unga män.

 6. Gustav

  AIK står för allmänna idrottsklubben. Allmänn idrott var tidigare benämningen för friidrott!

 7. Alltid AIK

  Om en grundprincip i idrottsföreningen AIK:s stadgar är det är en allmän klubb och ingen ska behöva uteslutas pga samhällsklass, kön, läggning osv. Hur är det då en motsättning att manifestera detta? Stadgarna i AIK är väl i sig politiska på någon nivå? Men ska det betyda att inte klubben inte ska få visa/manifestera sina grundläggande principer?

  Ur stadgarna

  AIK vill på alla nivåer bedriva idrott så att den utvecklar människor positivt såväl fysiskt och
  psykiskt som socialt och kulturellt.

  Därför vill vi utforma vår idrott så att

  – den i alla led ständigt utvecklas och förbättras till form och innehåll

  – alla som vill, oavsett ras, religion, ålder, kön, nationalitet, fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet

  – den ger upplevelser och skapar kontakt mellan människor ur olika samhällsgrupper

  – de som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet

  – den ger alla som deltar en kamratlig och trygg social gemenskap

 8. paranell

  Reblogged this on Skolidrottsbloggen and commented:
  Vi står bakom mänskliga rättigheter inom idrottsrörelsen. Självklart!

 9. Pingback: Vad kan du göra? | Hockey och fotboll

 10. AIK

  AIK är till för alla, det vet vi redan. Vi behöver inte gå i något pridetåg eller vara med i almedalsveckan för att bevisa det. Det är min åsikt

 11. Felix

  Välkomna! Alla är en Djurgårdare innerst inne!<3
  Kärlek och passion.

 12. Hammarby 1889

  På tal om historielektioner, vad är din kommentar om (den numera kulminerade) utvecklingen i Frankrike, dvs vad som hände där efter att läktarna politiserades och polariserades?

  Hur ska Svenska läktare undvika att följa i samma fotspår när vissa personer med en moralisk absolutism utom denna värld, börjat arbeta allt mer aktivt för att vi ska hamna i samma miserabla situation som fransmännen?

  • Hej Hammarby 1889.
   Som jag skrev i artikeln så anser jag att på läktaren skall man ej visa partisymboler. Det är en skillnad på att som förening, i andra sammanhang, aktivt ta ställning för inkludering som ju är det vi gör med Fotboll för alla och PRIDE.
   vänligen
   Maddie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s